Gebroken baksteen weer lijmen?

Werken met baksteen, zo doe je dat!

Door bakstenen te lijmen zorg je ervoor dat ze goed op hun plaats blijven zitten en het geheel er goed uit blijft zien. Daarnaast leveren bakstenen een onmisbare draagcapaciteit aan je constructie. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over het lijmen van bakstenen.

Baksteen lijmen: een gemakkelijke oplossing voor belangrijke projecten

Het maakt niet uit voor wat voor doe-het-zelf klusje je bakstenen gaat lijmen, je wilt topkwaliteit producten hebben. Want bakstenen hebben niet alleen een zeer belangrijk bouwkundig doel, ze spelen ook een vitale rol in het uiterlijk van je huis. De juiste lijm voor bakstenen zorgt er dus voor dat je project voor vele jaren mooi behouden blijft.

Hoe ga je te werk als je bakstenen gaat lijmen?

Met de volgende simpele stappen wordt het lijmen van bakstenen erg eenvoudig.

  1. Voorbereiding. Zorg ervoor dat de oppervlakten waar je mee gaat werken allemaal schoon zijn. Voordat je begint met lijmen kun je het beste de stukken baksteen alvast in elkaar passen om zeker te weten dat je geen stukken mist.
  2. Bescherm je handen. Net als met andere lijmen kan lijm voor bakstenen en natuurlijk de bakstenen zelf, gevaarlijk zijn voor je handen. Bescherm ze daarom met handschoenen en was je handen gelijk als je klaar bent met lijmen.
  3. Temperatuur. Lees de instructies van het product goed door en kijk of de weersomstandigheden het toelaten om het product te gebruiken. Kijk ook hoe je de lijm voor- en na gebruik het beste kunt bewaren.
  4. Aanbrengen van de lijm. Snij de koker open, schroef de spuitmond op de koker en snij de spuitmond op de gewenste breedte. Breng de lijm in een vloeiende beweging aan op één van de oppervlaktes die je met elkaar wilt verbinden.
  5. Ondersteuning en druk. Het kan zijn dat je voor het uithardingsproces de oppervlaktes aan elkaar moet klemmen. Om te weten te komen of klemmen nodig is en hoe je dit het beste kunt doen, kun je het beste de gebruiksaanwijzing van het product dat je gebruikt doorlezen. Probeer te veel druk, door bijvoorbeeld voetverkeer, te voorkomen om de materialen te beschermen.
  6. Opruimen. Maak het gebruikte gereedschap schoon en haal overtollige lijmresten gelijk weg met warm water en zeep. Als dit niet lukt doordat de lijm al te hard is geworden kun je het met een scherp mesje of ander scherp gereedschap proberen.

Hoe kies je de juiste lijm voor bakstenen?

Wanneer je bakstenen gaat lijmen is de belangrijkste factor waar je rekening mee moet houden of de bakstenen aan diverse weerelementen worden blootgesteld en of ze deel uitmaken van bijvoorbeeld je tuin landschap. 

Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met bakstenen die zich aan de buitenkant van je huis bevinden, dan wil je er zeker van zijn dat ze tegen hoge- en lage temperaturen kunnen en natuurlijk tegen vocht. De Rubson Perfect Home Universal is zeer geschikt voor dit soort projecten, omdat hij bestand is tegen weersinvloeden, reinigingsproducten en ongevoelig is voor schimmel. 

Als je bakstenen binnen je huis gaat lijmen, kun je de Rubson Perfect Home Cement Repair gebruiken. Deze is namelijk reukloos en zuurvrij en is daarom prettig om ook binnenshuis mee te werken. 

De Rubson Perfect Home Buiten is ook zeker het overwegen waard. Hij verbindt zich op de meeste bouwmaterialen, is water- en weerbestendig, hecht op vochtige ondergronden en kan zelf overgeschilderd worden.