Afkitten maar!

Goed om te weten: De meest geschikte siliconenkitten voor jouw project

Siliconenkitten zijn krachtige afdichtmiddelen die gemakkelijk te gebruiken zijn en vele toepassingen op bijna alle oppervlakken hebben. Met deze karakteristieken zijn deze voegkitten een onmisbare hulp om reparaties en reconstructies snel en eenvoudig uit te voeren. Laat ons je de basiskennis over het voegen met siliconenkitten bijbrengen, zodat je snel zelf aan de slag kunt met het juiste product voor jouw klus.

Wat is een siliconenkit?

Siliconenkitten worden gebruikt voor het afdichten van kieren en voegen, maar ook om verschillende soorten materiaal aan elkaar te lijmen. De meeste kitten zijn universeel toepasbaar wat betekent dat ze geschikt zijn om verschillende materialen af te dichten of te verlijmen. Sommige siliconenkitten zijn ontwikkeld speciaal voor specifieke situaties. Hier kun je meer over lezen later in dit artikel.

Siliconenkitten zijn lijmachtige middelen die voor meerdere toepassingen gebruikt kunnen worden, denk aan huishoudelijke, maar ook professionele toepassingen. De meeste siliconenkitten zijn zeer goed bestand tegen water, hitte en chemicaliën. Hierdoor zijn ze geschikt voor zowel binnens- als buitenshuis gebruik. Ook zijn de siliconenkitten vaak beschikbaar in een transparante kleur, om in iedere situatie de kit bij hun ondergrond te laten passen.

Universele siliconenkitten zijn ontworpen om flexibel, elastisch en stabiel te zijn en blijven intact onder diverse omstandigheden waaronder kou en hitte. Hierdoor zijn ze handig in het gebruik, wat geen overbodige luxe is bij reconstructies en reparaties. De structuur van dit soort kit heeft vaak een gelachtige basis en heeft geen echte lijmachtige structuur. Dit betekent dat de droogtijd erg belangrijk is voor siliconenkitten om tot de maximale sterkte van dit product te komen. De meeste van deze voegkitten hebben 24 uur tot een aantal dagen droogtijd.

Waar wordt siliconenkit voor gebruikt?

Universele siliconenkitten kunnen gebruikt worden om normale materialen zoals plastic, metaal, glas en keramiek te verbinden. De meest voorkomende huishoudelijke toepassing voor siliconenkitten is het afdichten van scheuren. Omdat deze voegkitten zo makkelijk te gebruiken zijn, is het aanbrengen van de siliconenkit op scheuren en gaten een eitje.

Vanwege het feit dat de meeste siliconenkitten waterbestendig zijn, zijn ze uitermate goed geschikt voor reparaties aan bijvoorbeeld badkuipen, kranen, toiletten en wasbakken. Verder creëren de voegkitten een zeer sterke verbinding, waardoor deze producten ook erg geschikt bevonden zijn voor reconstructieve klussen, ook buitenshuis. Voor deze redenen en het feit dat de voegkitten bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, worden zij ook veel gebruikt bij reparaties aan auto’s en grotere elektronische apparaten.

Let wel op, de Rubson siliconenkitten zijn geen lijm. Het creëert een sterke verbinding tussen de materialen waar het tussen wordt gevoegd, maar is niet geschikt om veel gewicht te dragen.

Hoe kies je de juiste siliconenkit voor jouw project?

Zoals eerder benoemd zijn universele siliconenkitten veelzijdig toepasbaar, daarnaast heb je bepaalde voegkitten die beter zijn voor specifieke klussen of materialen.

Zo heb je bijvoorbeeld Rubson Aquarium. Deze speciale voegkit wordt gebruikt voor glasheldere afdichtingen, hecht uitstekend op glas en glazen producten en is bestand tegen waterdruk (aquarium) en zeewater. Denk aan bijvoorbeeld de installatie van glaselementen en aquaria tot 300 liter, de montage en reparatie van ramen en gebroken of gebarsten glas alsook het afdichten van ramen, dakramen, serres etc.

Als je werkt met oppervlakken of materiaal waar regelmatig water op of overheen gaat dan is het assortiment Stralend Sanitair van Rubson hier het meest geschikt voor. Dit assortiment omvat verschillende producten die een goede verbinding creëren met diverse materialen en natte of vochtige ondergronden. Denk aan het dichten van lekkages, het plaatsen van tegels en/of porseleinen voorwerpen, maar ook het repareren van glazen oppervlakken. Vaak zijn deze producten ook schimmelwerend, een onmisbare eigenschap op vochtige plekken. De voegkitten Multi Materials en Tegels & Porselein zijn beschikbaar in de kleuren wit, grijs en transparant zo kun je deze perfect combineren met verschillende ondergronden.

Speciaal voor de wat zwaardere bouwprojecten is er Rubson Bouwkit. Deze zuur- en reukvrije siliconenkit is geschikt voor het voegen van allerlei gangbare bouwmaterialen zoals baksteen, hout, gipsplaten, tegels, porselein, glas, acryl, metalen etc. Deze kan dus gebruikt worden voor verschillende toepassingen en is een goede keuze om in huis te hebben in geval van reparaties in, aan of rond het huis.

Siliconenkitten zijn niet overschilderbaar. Verf hecht niet op silicone, daarom is het belangrijk om de juiste kleur silicone te kiezen voor jouw klus en om overtollige resten silicone direct te verwijderen. Je kunt ook voor de transparante versie van dit product kiezen om de kit in iedere situatie bij ondergronden en materialen te laten passen.