Repareer je dakgoot met gemak.

Hoe repareer je je dakgoot met een voegkit

Als je zelf weet hoe je je lekkende dakgoot kan repareren, kun je ernstige waterschade aan je dak, de zijkanten en de fundering van je huis voorkomen. Met de simpele stappen in deze handleiding leer je in een handomdraai hoe je je eigen dakgoot kan repareren. 

Dakgoten repareren: Lekkage, gaten, en andere beschadigingen

Dakgoten en regenpijpen zijn twee essentiële onderdelen van ieder dak. Ze zorgen ervoor dat regenwater opgevangen en afgevoerd wordt. Dit water had anders voor veel schade gezorgd aan de bodem, de zijkanten en de fundering van je huis. 

Als het dak blootgesteld wordt aan zware weersomstandigheden kunnen er gaten, scheuren, lekkage en corrosie ontstaan. Al deze dingen zorgen ervoor dat de dakgoten niet goed functioneren. Ook de naden die de goten verbinden worden slechter over de jaren en dit veroorzaakt lekkage. 

Het is noodzakelijk om reparaties aan je dakgoot uit te voeren. Je moet gaten afdichten voordat het vocht zich ophoopt en ernstige schade aan het huis aanbrengt. Lees snel verder om erachter te komen hoe je de dakgoot kan repareren en lekkages  en scheuren voorkomt. 

Hoe repareer je de naden van je dakgoot? 

Gescheurde naden en schade aan de hoekverbindingen zijn vaak de oorzaak van lekkages. Sommige scheuren kunnen vervangen worden, maar vaak is er een sterker afdichtmiddel nodig. Zo repareer je de naden van een lekkende dakgoot: 

  1. Maak de dakgoot schoon. Haal al het vuil weg. Je zult wellicht een plamuurmes nodig hebben om bladeren en ander vuil eruit te halen. Haal roest weg met een staalborstel. Indien mogelijk, spoel de dakgoot uit  met een tuinslang en laat het vervolgens  drogen. 
  2. Maak je klaar voor afdichting. Voor het afdichten en samenvoegen van naden in aluminium of vinyl dakgoten en regenpijpen raden wij Rubson FT101 aan. Hiermee creëer je een sterke en waterdichte beschermlaag. 
  3. Breng het afdichtingsmiddel aan. Druk gelijkmatig op de handgreep en breng het afdichtmiddel gelijkmatig aan. Druk vervolgens de twee materialen samen en indien mogelijk klem je ze goed stevig vast.

Hoe repareer je lekkende dakgoten?

Vanwege het feit dat ze aan zeer barre weersomstandigheden worden blootgesteld, kunnen zelfs in de sterkste dakgoten scheuren ontstaan. Dit kan tevens gebeuren wanneer het afdichtmiddel na een tijdje opdroogt en barst. Lees hier hoe je dakgoten repareert door middel van een afdichtingsmiddel en hoe je scheuren in de dakgoot hersteld met een afdichtmiddel dat geschikt is voor buitenshuis. 

1. Maak de dakgoot schoon. Nogmaals, het is essentieel dat het gebied waarop je te werk gaat, schoon is van bladeren en ander vuil. Gebruik veiligheidshandschoenen en doe voorzichtig bij het beklimmen van de ladder en het dak zelf. 

2. Maak het afdichtmiddel gereed. Om het juiste product te kiezen voor de reparatie van je dakgoot spelen een aantal factoren mee. Professionals letten bij het kiezen van hun producten vaak op de volgende aspecten: 

  • Bestand tegen water en vocht
  • Viscositeit
  • Droogtijd
  • Prijs
  • Gemak van het aanbrengen van het product

De voegkitten van Rubson en in dit geval de Anti-Lek voegkit heeft al deze aspecten en meer. Deze voegkit  is gemakkelijk aan te brengen, UV- en waterbestending  en uitermate geschikt voor het creëren van duurzame afdichtingen. Dit maakt dat het product niet alleen geschikt is voor dakgoten, maar ook voor waterafvoeren, luchtkanalen, dakkoepels, schoorstenen en dakbedekking.  

3. Breng het afdichtingsmiddel aan. Dit doe je op dezelfde manier als beschreven in: Hoe repareer je de naden van je dakgoot? 

Bij het gebruiken van sterke afdichtmiddelen is het aan te raden om te zorgen voor voldoende ventilatie. Voorkom contact met de ogen en de huid en draag indien mogelijk veiligheidskleding.

Hoe dicht je de uiteindes van je dakgoot?

Oudere dakgooten  zijn vaak gemaakt van een metalen of koperen plaat met gesoldeerde naden en einddoppen. De nieuwere versies zijn vaak van naadloos aluminimum om breuken te voorkomen. Maar het kan uiteraard toch voorkomen dat deze uiteindes verslechteren. Zo repareer je de uiteindes van je dakgoot:  

1. Maak de uiteindes schoon. Ook deze oppervlakken  moeten schoon zijn en geen vuil of stof meer bevatten. Zorg dat je oude voegkit  verwijdert  met een plamuurmes. Als het uiteinde is losgekomen, maak dan eerst de binnenkant schoon voordat je hem weer sluit. 

2. Maak het afdichtmiddel gereed. Hiervoor zou je bijvoorbeeld Rubson Buiten voegkit kunnen gebruiken, welke geschikt is om aluminium oppervlakken te behandelen. 

3. Breng het afdichtingsmiddel aan. Ook hier werkt het aanbrengen van het product hetzelfde als eerder beschreven.