Geniet van een stralende douche

Je douche kitten: Vermijd waterschade!

Je douche kitten draait vooral om een goede voorbereiding en wat geduld. Als je je douchebak opnieuw wilt afkitten, lees dan vooral deze gids en tref de juiste voorbereidingen. Wacht niet te lang met het vervangen van oude kitranden, want je hebt namelijk kans op waterschade, wat natuurlijk zonde en overbodig is.

Wanneer moet je je douche opnieuw kitten?

Als de kitlaag in je douche loskomt, kapot is, of er schimmel opzit, heb je kans op waterschade. Het water kan dan namelijk tussen de muur en de douche komen. Een scheur of schimmel negeren kost uiteindelijk meer geld en tijd, als je te lang wacht. Als je weet hoe je je douche opnieuw moet kitten is het kitten een fluitje van een cent. Je huis blijft langer mooi, én het kost een stuk minder dan een dure waterschade-reparatie.

Hoe weet ik of mijn kit nog goed zit?

Als je niet weet of je kit nog goed is of niet, doe dan de spray-test. Spray wat water op de kit en kijk goed wat er gebeurt. Als het water naar beneden loopt, is je kit nog in orde. Als het water tussen de naden verdwijnt, dep de kitrand dan met een doekje . Als je ziet dat het water in de kit zit (het doekje wordt nat) is het tijd om je kitvoegen te vervangen.

Gereedschap om je douche(cabine) af te kitten

Of je nu alleen je doucheputje gaat afkitten, de hele douchecabine wilt afkitten of een complete inloopdouche wilt afkitten, dit heb je nodig.

 • cuttermes;
 • siliconenkit verwijderaar;
 • schraper;
 • schilderstape;
 • siliconenkit;
 • kitpistool (afhankelijk van welk kitproduct je gebruikt);
 • handschoenen;
 • gereedschap om de kitranden glad te maken.

Je douche afkitten: Zo bereid je het werkgebied voor


Zorg ervoor dat de oude kit is verwijderd en het oppervlak schoon en droog is. Dit zijn onze tips voor het verwijderen van oude kitranden:

 1. Om de kitrand te strippen laat je je mes voorzichtig door het midden van de kitlijn lopen. Vermijd krassen op de doucherand
 2. Trek de oude kitrand weg
 3. Verwijder de resten met een voegkitverwijderaar. Gebruik voor hardnekkige plekken een siliconenkitverwijderaar om de kit zacht te maken.
 4. Reinig en droog het oppervlak goed voordat je opnieuw kit gaat aanbrengen.

Weinig tijd? Je kunt je kit in één handeling opnieuw aanbrengen met Re-new van Rubson. Deze kit kan worden aangebracht over bestaande siliconevoegen om ze op te knappen en te herstellen.

Het afkitten van je douche: Zo breng je de kit aan

Nu je de oude kitvoegen hebt verwijderd, kun je je douche kitten. Zo doe je dat:

 1. Plak de randen af met schilderstape. Zo krijg je een rechte lijn.
 2. Bereid de kit voor: Afhankelijk van het product heb je een kitpistool nodig.
 3. Breng de kit aan. Doe dit in één soepele beweging. Begin in de hoeken en trek een rechte lijn. Zorg voor een hoek van 45 graden en voer evenredige druk uit om overal evenveel kit aan te brengen.
 4. Strijk de kit glad met je vinger of met een voegkitstrijker.
 5. Verwijder de tape en laat de kit drogen.