Voegkitten voor geweldige renovaties

Voegkitten: Alles wat u wilt weten

Bent u net verhuisd en wilt u de oude keuken in topvorm brengen? De kans is groot dat u met een eenvoudige kit veel dingen al zelf kunt renoveren. U kunt voorkomen dat uw huis een bouwput wordt en geld besparen door zelf met kit aan de slag te gaan. Lees verder om meer te weten te komen over hoe u kit kunt aanbrengen en uw projecten een professionele uitstraling kunt geven.

Kitten: Wat is het en waarvoor kunnen ze worden gebruikt?

Kitten worden gebruikt in de bouw en hebben als hoofddoel om een barrière te vormen tegen tocht en vocht, geluidsoverlast en stof. Ze worden ook gebruikt om beweging tussen afzonderlijke bouwdelen zoals (douche)kuipen en tegels of kozijnen en gevelelementen op te vangen. Afhankelijk van het soort project waaraan u werkt zijn er veel kitten beschikbaar om aan al uw specifieke project-behoeften te voldoen.

U zult moeten bepalen of uw project zich binnen of buiten gaat afspelen en of u twee oppervlakken aan elkaar gaat bevestigen of dat u alleen gaten gaat opvullen. Hoe beter u in beeld heeft wat voor soort project/reparatie u wilt gaan uitvoeren, hoe makkelijk u hiervoor het juiste afdichtmiddel kunt kiezen.

Kit

Kit wordt gebruikt om de voegen en naden van twee oppervlakken af te dichten, om lucht- en vochtlekken te elimineren en stof en ongedierte buiten te houden. De elastische voegkit en beschermende eigenschappen zijn perfect voor het renoveren van ruimtes zoals keukens en badkamers. Met Rubson RE-NEW kunt u bestaande kit repareren die na verloop van tijd beschimmeld en gebarsten is. Deze snelwerkende oplossing op siliconenbasis is de ultieme keuze voor een professionele look in minder dan tien minuten.

Lijm

Lijm-afdichtingsproducten worden over het algemeen gebruikt voor toepassingen die een sterke hechting tussen oppervlakken creëren. Ze zijn meestal minder flexibel dan voegkitten en doorgaan s vooral erg geschikt voor projecten met minimale blootstelling aan water of vocht.

Tips en tricks: Stappen voor de juiste toepassing van kit

Wat renovaties betreft, is kitten een relatief eenvoudige toepassing. We raden aan deze specifieke stappen te volgen om elke keer de beste resultaten te behalen. Het is daarnaast ook belangrijk om het juiste afdichtmiddel en gereedschap te kiezen voor uw project. Voordat u begint zorgt u ervoor dat u een schoon en gebruiksklaar werkoppervlak heeft. Lees verder voor stapsgewijze instructies voor het gebruiken van voegkit in al uw projecten.

Hoe breng je kit aan op bestaande kitranden:

 1. Verwijder, indien nodig, de oude kit met een voegkitverwijderaar. Beschimmelde kit kunt u schoonmaken met een schimmelverwijderaar en daarna afnemen met water. Laat het te behandelen oppervlak daarna volledig opdrogen.
 2. Verwijder de dop van Rubson RE-NEW en plaats het spuitmondje in een hoek van negentig graden op de bestaande kitrand.
 3. Knijp de kit uit de verpakking terwijl u de spuitmond langs de voeg beweegt. Met de spuitmond van dit product kunt u de voeg gladstrijken en waar nodig corrigeren.
 4. Niet tevreden met uw eerste poging? Veeg de net aangebrachte kit af met een vochtig doekje en begin opnieuw.
 5. Na een droogtijd van zes uur is uw sanitair weer klaar voor gebruik en zo goed als nieuw.

Tip: Als uw oude kit beschimmeld is, brengt dan een schimmelreiniger aan. Vergeet niet om eventuele resten van dit schimmelmiddel te verwijderen voordat u de nieuwe kit aanbrengt.

Hoe breng je kit aan op plinten, ramen en meer?

 1. Bereid uw oppervlak voor door vuil, vet, stof en ander vocht te verwijderen.
 2. Indien van toepassing, verwijder de oude voeg.
 3. Snijd de koker open onder een hoek van 45 graden en zorg dat de opening ongeveer één centimeter groot is. Plaats vervolgens de koker in het kitpistool.
 4. Bereid de voegen voor. Breng nieuwe kit aan op een klein gedeelte van de voeg om te zien of u een primer nodig heeft. Als de nieuwe kit niet goed in de voeg blijft zitten, dan heeft u waarschijnlijk een primer nodig.
 5. Indien nodig, breng een primer aan.
 6. Breng de voegkit aan op het te behandelen oppervlak. Wacht tenminste een uur voordat u de kit gaat overschilderen.
 7. Geef de kit 24 tot 72 uur om uit te harden en geniet van het professionele resultaat.

Waar op te letten bij het gebruik van kit

Wanneer u met voegkit werkt, zijn er een paar dingen waar u op moet letten om er zeker van te zijn dat u keer op keer het beste resultaat krijgt. Nadat u de juiste kit voor de klus heeft gekozen en de werkruimte en het benodigde gereedschap zorgvuldig heeft voorbereid, kunt u meteen beginnen met al uw projecten.

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het aanbrengen van voegkit, zodat u van elk project een succes kunt maken. Hieronder zetten we al onze tips en tricks op een rijtje:

 • Zorg ervoor dat u het begin van de spuitmond afsnijdt op de juiste breedte, zodat deze goed aansluit bij uw project. Verschillende oppervlakken hebben verschillende afsnij-breedtes nodig.
 • Een vaste hand hebben en constant druk uitoefenen tijdens het aanbrengen zijn de sleutelwoorden. Dit zorgt voor een egale look en laat uw project er professioneler uitzien.
 • Let op met het dichten van gaten. Als de diepte van het gat meer dan één centimeter is, dan moet u waarschijnlijk een afdichtingsprofiel toevoegen om de extra ruimte te vullen. Voeg niet meer kit toe om de ruimte te vullen.
 • Let goed op de uithardingstijden. Gelukkig zijn de uithardingstijden van de Rubson voegkitten altijd erg kort en kunt u snel weer van de gerenoveerde ruimte genieten.
 • Nadat u de kit hebt aangebracht, strijkt u de kit glad met bijvoorbeeld een voegkitstrijker voor een egaal en net resultaat.

Afdichtingsprofielen helpen niet alleen om de maat van de voeg aan te passen, ze zorgen ook voor een perfecte hechting en zijn handig wanneer de kit na zijn levensduur moet worden vervangen. De levensduur van kitranden is ongeveer tien jaar (afhankelijk van gebruik en onderhoud). Als de tijd voor het vervangen van kitranden daar is, dan zult u erg blij zijn om een afdichtingsprofiel te hebben gebruikt bij het aanbrengen van de kit. Dit maakt het verwijderen en vervangen van kit een stuk eenvoudiger dan zonder afdichtingsprofiel.